Praktische Informatie
Organisatie van de reis
Deze reis wordt georganiseerd door CvO Reizen in samenwerking met Pelgrimroutes.nl, aangesloten bij het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO). Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van Pelgrimroutes.nl van toepassing (klik hier voor de reisvoorwaarden). Om een offerte aan te vragen of om een boeking te maken kunt u direct contact opnemen met Pelgrimroutes. De fakturering en alle administratieve zaken worden door hen uitgevoerd. Indien u nadere informatie over de reis wilt hebben dan kunt u (ook) met CvO Reizen/Caroline van Ommeren contact opnemen.

Het wandelen
De Kohechi is een noord-zuidroute en loopt van het boeddhistische heiligdom Koyasan naar de schrijn Hongu Taisha over een afstand van 70 kilometer. Het is een inspannende tocht over bergpaden en 3 passen met een hoogte van meer dan 1000 meter. U loopt 6 tot 8 uur per dag en de hoogteverschillen die u overbrugt zijn aanzienlijk. In de buurt van dorpen en nederzettingen moet af en toe de asfaltweg gevolgd worden maar meestal wandelt u over oude paden. De (bos)paden zijn onverhard en/of geplaveid met ongelijkmatige, eeuwenoude keien. Bij regen kan het glad zijn. Wandelervaring en een goede wandelconditie zijn noodzakelijk om deze tocht te volbrengen. Het is ook mogelijk (bij slecht weer of om wat voor reden ook) zo nu en dan een stuk(je) van de route per bus af te leggen. Japanse pelgrims smokkelen ook!
De Kohechi is redelijk goed gemarkeerd, gedeeltelijk ook in het Engels. Het is aan te raden om op deze route gebruik te maken van de GPS-tracks die u na boeking ontvangt. De route is ‘self-guided’ maar indien gewenst kunt u op deze route (gedeeltelijk) ook gebruik maken van een lokale gids.
Accommodaties
In Koyasan verblijft u op basis van halfpension in een charmant boeddhistisch kloostercomplex (shukubo) dat onderdak biedt aan pelgrims. U slaapt hier op een futon op de tatami-vloer. ’s Morgens vroeg is er een korte ceremonie in de honden, het heiligdom van het klooster. Onderweg op de Kohechi verblijft u in minshuku’s en ryokan’s, inclusief ontbijt en vaak ook inclusief diner. De kamers in deze Japanse herbergen zijn meestal spaarzaam ingericht en ook hier slaapt u op een futon.Zoals gebruikelijk in deze traditionele herbergen, hebben de kamers geen eigen badkamer en wc maar moet u gebruik maken van een gemeenschappelijke badgelegenheid (gescheiden per sekse). Een ryokan heeft vaak een grotere onsen (warmwaterbad), en dat kan zowel binnen als buiten zijn. Het badderen in een onsen is de ultieme manier om te relaxen na een wandeldag. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. In Japan is de check-in tijd meestal na 15.00 uur, de check-out vaak om 10.00 uur.
Maaltijden
In de minshuku’s, ryokan’s en shukubo is zowel het ontbijt als het diner inclusief. Het Japanse ontbijt bestaat uit rijst, zoete omelet, misosoep, salade en meestal een stukje vis. Indien gewenst kunt voor onderweg een lunchpakket (bento) bestellen, meestal bestaat dit uit onigiri, (gevulde) rijstpakketjes met zeewier. Bij boeking ontvangt u informatie over de mogelijkheden tot (lunch)inkoop en eetgelegenheden onderweg.
De keukens van de tempels van Koyasan zijn toegewijd aan shojin-ryori, de boeddhistische kookkunst. De maaltijden zijn 100% veganistisch en (berg)groenten, zeewieren, bonen, tofu, miso en zaden vormen de basis. Deze keuken van zen kent een aantal unieke principes: er wordt gebruik gemaakt van vijf kooktechnieken, de ingrediënten moeten vijf verschillende kleuren hebben en er moeten vijf verschillende smaken te onderscheiden zijn. Deze vijftallige principes voeden het lichaam, de zintuigen en de geest. Overigens schenken de monniken wel bier en sake. (Meer weten? Lees hier mijn artikel over Shojin Ryori in Bouillon Magazine).
De diners in de minshuku zijn goed, in de ryokan’s uitstekend, uitgebreid, veelzijdig en oogstrelend. Een traditioneel diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. Bovendien wordt er uitstekend gekookt met verse, lokale ingrediënten uit de moestuin en uit de bergen. Verse forel uit de rivieren ontbreekt bijna nooit, ook niet bij het ontbijt. De aandacht in de Japanse keuken ligt op de smaak van de afzonderlijke ingrediënten, niet op een combinatie van smaken. Er worden ook veel paddenstoelen, groenten en knollen gebruikt, vaak in de vorm van tempura opgediend. Het gemarmerde Wakyu-rundvlees is een luxeproduct en Kobe-beef het neusje van de zalm.
Bagage
Tijdens de tocht over de Kumano Kodo kunt u tegen een meerprijs uw bagage laten vervoeren. In dit geval draagt u onderweg alleen een dagrugzak, groot genoeg voor regenkleding, een lunchpakket en veldflessen. ‘s Morgens vroeg kunt u uw grotere bagage afgeven bij de accommodatie. Bij aankomst in de volgende accommodatie staat uw bagage weer klaar.
Geld onderweg
In Japan kunt u pinnen bij postkantoren en bij de ‘7Eleven’ en ‘Family Mart’ dat zowel kleine supermarkten als serviceverleners voor alles en nog wat zijn. Overige geldautomaten accepteren alleen Japanse passen. Japan is in hoge mate een ‘cashland’, alleen in grotere winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Ter plekke heeft u geld nodig voor persoonlijke uitgaven, drankjes, lunches en voor diners die niet inclusief zijn. Op de Kumano Kodo zijn de serviceverleners dun gezaaid en het is aan te raden om voldoende contanten vooraf te pinnen. Op het vliegveld kunt u moeiteloos en met weinig verlies uw teveel aan Yen weer terugwisselen.
Visum
Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen is geen visum nodig. Het paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.